Battling Bikes
Fietsersbond_logo

De SAC heeft in opdracht van de Fietsersbond Groningen een fietsbattle georganiseerd. De Fietsersbond Groningen bestaat dit jaar 40 jaar en viert dat met een bijdrage aan de discussie over het fietsparkeren in binnensteden. In die fietsbattle konden mensen ideeën aandragen om de overlast van zwerffietsen en foutgeparkeerde fietsen te beperken. In totaal voldeden 22 inzendingen aan de opgestelde voorwaarden. Uit deze 22 inzendingen zijn 3 winnende concepten gekozen die werden uitgenodigd voor een werkdag. Tijdens deze werkdag konden de inzenders hun ideeën verbeteren onder leiding van een vakjury met expertise op het gebied van de fiets en gedrag.

Deze vakjury bestond uit:
Arjan Stuiver (RUG faculteit gedrags- maatschappijwetenschappen, verkeerspsycholoog),
Saskia Zwiers (beleidsmedewerker gemeente Groningen)
Erik ten Veen (programmasecretaris Regio Groningen-Assen).

Na een uiterst informatieve en leerzame dag heeft uiteindelijk het idee: Fiets in het rek! van Willem van Althuis gewonnen. Van het winnende concept is een korte video gemaakt, hierin wordt het idee toegelicht en de toepasbaarheid in de ruimte weergegeven. De video is op 1 juni, tijdens de feestavond van het veertigjarig bestaan van de Fietsersbond Groningen, in première gegaan.

De drie winnende concepten:
1. Fiets in het rek! – Willem van Althuis. Het veranderen van de sociale norm door het plakken van stickers op foutief geparkeerde fietsen door degene die het probleem ervaart (rolstoelgebruiker, ambulance personeel, voetganger).
2. Who’s bike app – Maxime van Raaij. Het ontwikkelen van een app waarin zwerffietsen door middel van een foto worden geregistreerd.
3. Op dié fiets – Bart-Peter Smit, Chris van Laar en Daan Doornbos. Fietsregistratie door middel van een chip.

Projectduur: april 2016 – juni 2016

Studentadviseurs: Hessel Engbrenghof & Jesse Zwiers

 

HesselHessel Engbrenghof

JesseZJesse Zwiers

 

Poster Fietsersbond Illustratie